Fűszergombák
Lila Pereszke:
Az egész gomba kékeslila színű, gyakran lilásszürkére kifakul.Erdők talaján vastag avarban, főleg ősszel terem.Jól szárítható, nyugodtan szedhető nincs lila mérgező gomba.Levesekhez pörköltekhez használjuk.
Szagos Pereszke:
Hegyi legelőkön,erdő széleken ősszel nő.Ibolyára emlékeztető illata van.Csak inyencek fogyasztják.Húsok ízesítéséhez,salátákhoz, hidegtálakhoz használják.
Déli Tőkegomba:
Kitünő ízű, ehető gomba.Délibb vidékeken tavasztól őszig terem.Sárgásbarna gombafejei csoportban nőnek.Sajátos, erős gombaíze miatt leveskhez, mártásokhoz használják.
Szürke Tölcsérgomba:
Kalapja nem tölcséres, szürke barnásszürke színű.Húsa fehér, aromájasajátos a lisztre emlékeztet.Főzéskor aromája erősödik ezért más gombákkal használják.
Szegfűgomba:
Feltünően jó ízű és illatú gomba.Csak apró kalapját fogyasszuk.Kalapját tojásételekhez és levesekhez használhatjuk.Eső után mindenfelé tavasztól ősszig megtalálható.Csak átvizsgálva fogasszuk!
Fokhagymagomba:
Birkahusok ismert fűszere, a francia konyha kedvelt fűszere.Fű között erdei korhadékokon nő, csak a kalapját fogyasszuk.
Zöld Ánizsgomba:
Különleges füszergomba.Feltünő ánizs illatú édeskés ízű.Más gombákkal együt használjuk mert önmagában túl füszeres.Sokféle ételhez használjuk.