Kedves konyhában sürgölődők,főzni szeretők!

Biztos számos olyan fűszer van amivel még nem találkoztak,ezért megprobálok a fűszerekből egy kis ismertetőt és felhasználási javaslatokat írni.

Fűszerek

Áfonya:

Magas hegységekben, fenyvesekben tömegesen előforduló törpecserje.Hazánkban Sopron környékén gyakori.Bogyótermése sokféleképpen felhasználható.Levele kitünő teafű.A vörös áfonya és a tőzeg áfonya termése piros.A fekete áfonya és a lápi áfonya termése kékesfekete.A teája epe és hólyagbetegségek gyógyszere, emeli a vércukor szintet.A termése vérhas és fogíny gyuladás ellen jó.Sülteket, pácokat ízesítenek vele, vadhúsokhoz mártásként adják, lekvárt dzsemet főznek belőle, sötét levét ételekbe, joghurtokba, fagylaltokba keverik.

Ajovan:

Kelet-Ázsiában termesztett növény.Igen kedvelt, kitünő aromájú, fertőtlenítő hatású növény.Fogpasztákba és szájvízekbe teszik.Íze hasonlít a kakukkfű ízéhez.Többnyire füszerkeverékekben találkozhatunk vele.

Alkörmös:

Észak amerikai növény.Ibolyafekete, lédús bogyótermésének sötétvörös leve kitünő ételfesték.Borfestéshez, ételek és italok színezéséhez használják.

Angelika,Angyalgyökér:

Nagy termetű, ernyős virágú növény.Szakadékok patakok mentén néha elvadulva található.Szára, levele és gyökere is felhasználható.Saláta, főzelékés mártásízesítő.Gyökere édeskés, enyhén keserű és fűszeres aromájú, likörök és vermut ízesítésére nagyon jó.A leveléből tea készíthető, fürdővízbe téve enyhíti az izomfájdalmakat és a reumát.Teáját idegkimerültség esetén is fogyasztják.

Angusztúrakéreg:

A dél- amerikai Kolumbiai esőerdőinek fája.Illóolajt és keserű anyagokat tartalmaz okkersárga színű kérge.A kérge étvágyjavító, görcsoldó és hasmenés ellen a gyógyászatban alkalmazzák.Bólék és likőrök fűszere.

Ánizs:

Magyarországon ritkán termesztik pedig, friss levele saláták, ételek és mártások ízesítésértre szolgál.Illóolaját szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő és köptetőként használják.Mézzel készített süteményekhez örölve használják.Sárgarépához, uborkához és szeszes italok készítéséhez kitünő aromájú fűszer.

Babérlevél:

Ma is igen kedvelt sötétzöld levele a legrégebben használt fűszerek egyike.Halak, húsok,levesek, főzelékek, mártások és pikáns ételek ízesítője.A savanyuságok nélkülözhetetlen fűszere.Nagyon erős a zamata, ezértne túl sokat és ne túl sokáig főzzük.Gyomorbajosok ne használják!Vízhajtó, puffadásgátló, étvágygerjesztő és emésztést javító hatása van.A hiedelem szerint ahol egy babérfa kipusztul, ott
szerencsétlenség történik.

Bársonyvirág:

Gyógynövény és haszonnövény, nálunk dísznövényként ismert.Erős illatú szirmait festékanyagnak, ételek italok fűszerezésére használják.A sáfrány helyett használják.

Bazsalikom:

Indiából származó erősen balzsamos illatú, egynyári növény.Nedvessés  fénytől óvni kell, mert elszíneződik.Fejfájás, görcsök, hányinger, emésztési bántalmak,vesebetegség ellen javasolt fogyasztani.Salátákhoz, zöldséglevesekhez, mártásokhoz,babhoz, gombához ,páclevekhez,kolbászokhoz,galamb sütéséhez használják.

Benedekfű:

Aromás illóolaj, és keserű aromája miatt étvágyjavító, gyomorerősítő italok fűszere.Vermutok és gyógycukorkák ízesítésére használják.

Borágó:

Ősi kulturnövény, ma egész Európában elterjedt.Saláták hidegtálak és körítések fűszere.Leveleiből virágjából lázcsillapító és gyógytea készíthető.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 10
Heti: 18
Havi: 61
Össz.: 9 945

Látogatottság növelés
Oldal: Fűszerek ismertetése
Kedves konyhában sürgölődők,főzni szeretők! - © 2008 - 2024 - fuszerek.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »